Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A cékla növeli a sportteljesítményt

A céklalé rendszeres fogyasztásával fokozható a sportteljesítmény, miközben nő az állóképesség és csökken a vérnyomás és a fáradékonyság, áll az Exeter Egyetem legújabb kutatási jelentésében.

A kutatók két nyolcfős, 19 és 38 év közötti férfiakból álló csoporton hajtották végre a kísérletet: az egyik csoport tagjainak fél liter természetes céklalevet, a másiknak pedig ugyanennyi fekete ribizli levet kellett elfogyasztania, mindkét esetben hat egymást követő napon keresztül. Ezt követően a kutatók egy szobakerékpár segítségével követték nyomon, milyen eltérést a résztvevők szervezete a feladatok végrehajtása során.

Megállapították, hogy a céklalevet fogyasztók átlagosan 16%-kal tovább tudtak tekerni, mint a másik csoport tagjai. Más oldalról nézve ez azt is jelenti, hogy ugyanazt a távolságot átlagosan 2 másodperccel gyorsabban tették meg. Emellett azt is megfigyelték, hogy a céklalevet ivók vérnyomása nem emelkedett meg a kerékpározás után, szemben a fekete ribizli italt fogyasztókéval.

Vagyis úgy tűnik, a céklalé azt okozta, hogy a test lassabban égette el az oxigént, aminek köszönhetően a kifáradás is később következett be.

„Meglepő volt számunkra a cékla hatása az oxigénfelvevő képességre, mert ilyet korábban semmilyen esetben nem tapasztaltunk még – mondja Andy Jones kutató. – emg vagyok róla győződve, hogy ez érdekes eredmény mind a profi, mind pedig a hobbiból sportolók számára.” Jones arra is felhívja a figyelmet, hogy ezek a kutatási eredmények hasznosak lehetnek azok számára, akiknél a fizikai aktivitás hiánya olyan egészségügyi problémákkal függ össze, mint például a metabolikus szindróma, az ér- vagy légzőszervrendszeri megbetegedések. „Ezek az eredmények továbbá azt is megmutatják, hogy a gyenge fittségi állapotú embereknek nagy segítségükre lehet, ha céklalével egészítik ki napi étrendjüket.”

A kutatók egyelőre nem tudják pontosan megmondani, mi okozhatja a céklának ezt az áldásos hatását, ám arra a gyanakszanak, hogy a zöldségekben található nitrát lassítja a test oxigénfelvételét.

„Biztos, hogy a nitrátban gazdag étrend jó hatással van a szív egészségére, és ez a tanulmány is ezt támasztja alá.”
541406_479017788793184_506187258_n.jpg