Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A fehérje bevitel fontossága

Szomorú azt hallani a 21-ik században hogy sokan nem tudják milyen fontos szerepet játszanak a fehérjék a szervezetünk működésében.
Mindenhol azt olvasni hogy a fehérje a szervezet építőkövei, és ez milyen igaz. A fehérje nem csak testépítőknek fontos, hanem minden embernek, már csecsemőkortól igen fontos feladatott lát el.

Szervezetünkben sokféle fehérje található és mind más funkciót lát el. Ime: hozzájárulnak az enzimek aktivitáshoz mely elősegíti a testben a kémiai reakciókat, jeleznek a sejteknek, mit tegyenek és mikor tegyék, és a szervek közötti szállító feladatát is ellátják;

Lehetővé teszik hogy a szervezet sérülésekkel, fertőzésekkel szemben védekezhessen.
Segítenek az enzimek, hormonok, immunsejtjeink előállításában;
a mozgáshoz biztosítanak szilárd vázat (ilyen a kollagén).


Tehát a fehérjék létfontosságúak a szervezet számára!!

A fontos fehérjékhez tartoznak az enzimek, a hormonok, az inzulin, és a növekedési hormon is.

Az állati eredetű fehérjék a leghasznosabbak, ugyanis tartalmazzák mind a 9 fontos aminosavat, amit a szervezet nem tud előállítani.

A növényi eredetű fehérjék nem tartalmaznak csak 8 fontos aminosavat, kivéve a szójából kivont fehérje, ezért a vegetáriánusoknak igen gondosan kell megválogatniuk a táplálékot.

Amit fontos tudni, a szervezetünkben nincsenek fehérje raktárak, ezért az izomzat megtartása érdekében naponta többször kell fehérjedús ételeket fogyasztanunk.

Ha most megjött a kedved egy jó fehérjeturmixhoz, mivel nyár van és igen meleg,turmixolj hozzá egy kis jeget, (esetleg gyümölcsöt), és meglásd a már unalmas turmixod,kedvenceddé válik. ;-))
560706_456673991027564_1150774603_n.jpg