Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hasazással kapcsolatos gyakori tévhitek

"Ha sokszor hasazom, kockás lesz a hasam"

Részben igaz. Szép kockás lesz, kérdés, hogy látszik-e majd? Mert ha zsíros a hasad, akkor is kockás lesz, valahol mélyen a zsír alatt. Sajnos a zsírt azonban nem égeti le a hasazás. Ne tévesszen meg az égő érzés, amit egy kemény hasedzés közben érzel a hasadban - akkor az izom ég, a benne felhalmozódó tejsav mi

att, de ennek vajmi kevés köze van a zsír elégéséhez. Nem számít az sem, ha mondjuk megcsinálsz 4x100 hasprést - pontosan ugyanannyi esélyed van ezzel zsírt égetni, mint 2x30 haspréssel (más kérdés hogy ekkora mennyiségnél borítékolható az is, hogy nem jól végzed a gyakorlatot). Tehát, ne pazarold az idődet heti 5-6-7 hasazással. Nem ettől lesz kockás a hasad, kockás hasad a diéta, és az edzés megfelelő kombinációja által lehet.

"Aki kidolgozott hasat szeretne, órákat kell hasazással töltenie"

Hát, ha edzésenként 10-15 perc soknak számít, akkor bizonyosan. Ennyi idő alatt ugyanis teljes mértékben ki lehet végezni a hasizmot, ha a gyakorlatokat helyesen végzed. Sokszor látni olyanokat akik százával végzik a haspréseket, de kevesek végzik jól a gyakorlatot. Ha ugyanis a hasprést szabályosan végzed, ennél sokkal kevesebb ismétléstől is "beég" a hasizom. A has ugyanolyan izom, mint a test többi izma, picit gyorsabban regenerálódik, de olyan drasztikusan eltérő edzést azért nem igényel, mint azt az emberek többsége hiszi.

"A hasprés a has felső részét, a lábemelés az alsó részét dolgoztatja meg"

Részben igaz. Nincs azonban a hasizomnak alsó és felső része, ellentétben a hiedelemmel, így nem is lehet egy-egy gyakorlattal izolálni ezeket a területeket. Helyesen elvégzett hasprés esetében az egész hasfal kap terhelést - koncentráció és technika kérdése az egész. A lábemelés pedig az egyik leggyakrabban rosszul végzett gyakorlat mind közül - az esetek 90%-ában azt láthatjuk, hogy az adott személy nem hasból emeli a lábát.

Kis edzéstechnika:

A hasizom akkor dolgozik, ha a csípő a mellkas felé közelít, tehát, ha lábemeléskor nem csak a láb emelkedik meg, hanem a törzs is összezsugorodik. Más szavakkal, "U" alakban görbül be a törzs. Csak a láb emelgetése nem fog elegendő stimulációt biztosítani a hasizomnak - pedig hányszor látni ezt! Próbáld csak ki pl. egy keretben vagy bordásfalon végzett lábemelés esetében: végezz 10-15 ismétlést úgy, hogy csak a lábad emelkedik, és aztán ugyanennyit úgy, hogy a csípőd elemelkedik a bordásfaltól/kerettől, mintegy "összezsugorodva". Egész más lesz az élmény, azt garantálhatom. Ne a lábad felemelésére koncentrálj, hanem arra hogy a törzsed begörbüljön, zsugorodjon, ennek csupán a "mellékhatása" az, hogy a láb is felemelkedik! És láss csodát, itt is feszülni fog az egész hasfal ;)

A hasprés is, bár egyszerűnek tűnik, rengetegen végzik hibásan. Ne feledd, az, hogy a fejed elemelkedik a padtól, még nem elég! Itt is be kell görbíteni a törzsedet, ugyanúgy mint bármelyik másik gyakorlatnál. Ezt akkor érheted el, ha a lapockád is elemelkedik a padtól. Az a legjobb - és legkegyetlenebb - módszer, ha a lapockád a hasprések végzése közben egyáltalán nem érinti meg a padot, így a hasfal folyamatosan felszül! Tehát az alsó pont az, amikor már nem ér hozzá a lapockáid a padhoz, a felső pedig az a csúcs összehúzódási pont, amikor a hasadat összepréseled, amennyire csak tudod, így még feljebb emelkedik a törzsed. Hidd el, ebből nem fogsz százakat csinálni..

"Ha törzshajlításokat végzek oldalra, vagy kézi súllyal, keskenyebb lesz a derekam"

Óriási tévedés! Egyrészt, ide is igaz az, hogy az úszógumi méretére ez semmiféle hatással nincs. A zsírréteg alatt tónusos lesz az oldalsó hasizom, jobb esetben. Rosszabb esetben, ha súlyzóval végezzük a gyakorlatokat, akkor meg is vastagodhatnak ezek az izmok, ami így pont ellentétes hatást fog eredményezni a vártnál. Az igazat megvallva, a törzs megerősítésén kívül ezek a gyakorlatok nem valami hasznosak, de a törzs erősítésére pedig vannak ennél jobb gyakorlatok is. Aki keskeny derekat szeretne annak nem javasoltak.

Mi tehát a konklúzió? Ne fecséreld az idődet feleslegesen a teremben! A hasizom edzésére bőven elég heti 2-3 alkalom, és nem kell órákat szenvedned érte, alkalmanként 15 perc alatt kiválóan leedzhető. Ne félj intenzitásnövelő technikákat alkalmazni - szuper szetteket, óriássorozatokat például - és nagyon ügyelj a helyes végrehajtásra, a minőség legyen a fontos, ne a mennyiség!
522536_459620617399568_1707569276_n.jpg