Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Karnitin csodálatos világa - nem csak fogyókúrázóknak!

A karnitin olyan tápanyag, mely létfontosságú szerepet játszik az energiatermelésben és a zsírsavak anyagcseréjében. Széles körben megtalálható az állati eredetű ételekben, ám a növényi forrásokban csak korlátozottan. Az emberi szervezetben található karnitin 75%-a táplálkozás útján kerül a szervezetbe.

"Szervezetünk karnitin szabályzása alkalmazkodik a környezethez"
Az L-karnitin ismerős mindazoknak, akik otthonosan mozognak a táplálékkiegészítők piacán. Természetes helyzetben az L-karnitin az elfogyasztott ételekből szívódik fel. Biológiai hasznosulása függ az adott személy étkezési szokásaitól is, például a karnitinban szegény vegetáriánus étrendet követőknél ez a hasznosulás 66-86-% is lehet, a húst fogyasztók esetében csak 54-72%. Amennyiben karnitin nem vonható ki az ételekből a szervezet szintetizálja két aminosav, a lizin és a metionin felhasználásával.

"Ha a szervezetben probléma adódik a karnitinszabályzással, számos megbetegedés kockázata növekedik."
Amellett, hogy a karnitin az energiatermelésben elsősorban úgy vesz részt, hogy a szervezetet arra serkenti, hogy a zsírsejtek oxidációjából merítse az energiát, a szénhidrát-anyagcserét is befolyásolja. Ha a szervezet karnitin szabályzásában elváltozás van, akkor megnő a diabétesz, a hemodialízis, a szívizombántalmak, az elhízás kialakulásának kockázata, valamint a belső elválasztású mirigyek nem kielégítő működését is okozhatja.

"Van, akiknél az L-karnitin kiegészítés életmentő lehet."
Ezidáig kétféle karnitin-hiányos tünetet különböztetettek meg, az úgynevezett elsődleges és másodlagos hiányokat. Az elsődleges hiány tízezer emberből egy-öt személyt érint, a karnitin szint pedig a normális 10%-ára süllyedhet. A következmény szívizombántalom lehet, ilyen esetben az L-karnintin kiegészítők szedése életmentő lehet.
A másodlagos hiány akár rossz étkezési szokások mellett, például rossz diéta hatására, bizonyos gyógyszerek szedése következtében is kialakulhat. Legalább tizenötféle elváltozást jegyeztek fel ezidáig, melyek a másodlagos karnitinhiány következtében alakulnak ki.

L-karnitin és a fogyókúra
Egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy a karnitin-kiegészítés hasznos az elhízás kezelésében. Állatkísérletekben bizonyították, hogy a karnitin kiegészítők növelik a szervezet teljes energiafelhasználását. Ilyen megközelítésben is nevezhetjük fogyókúrás szernek, hiszen azonos fizikai aktivitás mellett a szervezet több energiát használ fel.
Léteznek olyan gyógyszerészeti megoldások is, melyekkel az agy CPT (karintin-palmitol-transzferáz-1) szintjét stimulálták, ezután csökkent étvágy és súlycsökkenés volt megfigyelhető. A megoldást már a táplálékkiegészítő piac is alkalmazza. A terület mégis megkérdőjelezhető, ugyanis más kísérletek éppen ellentétes eredményre jutottak.

Éhezés, vagy extrém diéta során a szabad karnitin aránya megnövekszik az L-karnitinéhoz képest. Ez a változás segít felkészíteni a szervezetet a hosszan tartó koplalásra, úgy, hogy minimálisra csökkenti a fehérje és a szénhidrátok felhasználását az energiatermelésben.

"A karntin nagyban befolyásolja, hogy milyen lesz öregkori egészségi állapotunk."
Általános, kielégítő bizonyítékok ugyan nincsenek, mégis számos klinikai kutatás beszámolt arról, hogy az ALC (Acetil-L-Karnitin) kiegészítők jótékonyan hatottak a demenciában szenvedő idős emberek szellemi képességeire.
Az Alzheimer-kórral kapcsolatban is felmerült az ALC szerepe, mivel úgy tűnik, hogy úgynevezett másodlagos antioxidánsként képes csökkenteni vagy egyenesen blokkolni az idegsejtek elhalását.

Állatkísérletek kimutatták, hogy az ALC bevitel számos öregedéssel járó negatív változást csökkent a sejtekben, például a májsejtek mitokondriumában.
Ám ez az antioxidáns funkció is úgy tűnik, hogy nagyon hasonlatos a manapság sokat taglalt túladagolás témakörrel: a túl magas dózisban szedett ALC éppen, hogy növeli az oxidációs folyamatokat, ezzel már nem lassítja, hanem gyorsítja az öregedési folyamatokat.
Egy másik kísérlet arra figyelt fel, hogy az L-karnitin és alfa-liponsav (szintén kapható a táplálékkiegészítő forgalmazóknál) együttes használata megállít számos öregedéssel járó folyamatot.

A karnitin szint csökken az öregedéssel együtt! Egy kutatócsoport szerint ez a csökkenés érinti a csontképző oszteoblasztok aktivitását. L-karintin kiegészítéssel azonban - állatkísérletek alapján - befolyásolni lehet a csontsűrűséget és a csontvesztés folyamata is lelassítható.

"Ez aztán tényleg csodaszer."
Összefoglalóan elmondható, hogy a karnitin és karnitin származékok, mint az L-karnitin, vagy az Acetil-L-karnitin számtalan oldalról befolyásolják egészségi állapotunkat. Kihatnak testfelépítésünkre, testalkatunkra, hiányuk pedig számos betegség forrása lehet. Ezen felül az öregedési folyamatokat is lassíthatjuk segítségükkel, a túl nagy dózis bevitele azonban itt is csak ellentétes, negatív eredményt okoz.
Ha mindez nem volna elég, akkor megjegyezhető, hogy mesterséges könnycsepp formájában az L-karnitin még a szem-szárazsággal küzdőknek is gyors és hathatós segítség a tünetek mentesítésére.
Külön előny, hogy a karnitin formulák természetes összetevőkből állnak, mentesek a méreganyagoktól, ezért szedésük a helyes adagolás mellett biztonságos, akár terápiás szerként is.
578833_479382102090086_1325749432_n.jpg