Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A köles

A KÖLES:

Sok értékes fehérjét tartalmaz, gazdag aminosavakban is. Immunrendszer erősítő hatása ismert és mivel viszonylag magas a zsírtartalma, jó energiaforrás. Ásványi és nyomelem tartalma belülről ható "kozmetika", hiszen csonterősödésben, az egészséges fogakban, dús haj- és körömnövekedésben mutatkozik meg értéke.
Lisztérzékenyek számára néhol engedélyezik a köles fogyasztását, máshol viszont

még nem egyértelműen eldöntött ez a kérdés.
A köles az egyetlen gabonaféle, amely főtt állapotban is lúgosító hatású. Fogyasztása többek között ezért is nagyon javasolt.

Vitaminok.ásványi anyagok,amiket tartalmaz:

A szilícium támogatja az immunrendszert. A triptofán a nyolc esszenciális aminosav egyike, ezért fejlődésben lévő gyerekek egyik fő gabonaféléje lehetne.
A köles szívünk egészségét védi a benne található magnézium miatt, mert ez képes csökkenteni az asztmás panaszokat, valamint a migrénes rohamokat. Szabályozza a magas vérnyomást, a szívinfarktus kockázatát mérsékli, különösen cukorbetegeknél.
A niacin, a B3 vitamin pedig előnyösen befolyásolja a magas koleszterin-szintet.
A foszfor a sejtek felépítésében és a csontok egészségének megőrzésében is nagy szerepet játszik. A szervezet számára más létfontosságú molekulák összetevője is a foszfor, így többek között az energiaellátás biztosításában is fontos, de a genetikai kód egyik építőanyaga is.
A köles és más teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása csökkenti bizonyos daganatos betegségek kockázatát, és a kettes típusú diabéteszét is.
A kölesben található rostok, amelyek nem emészthetők, segítenek az epekő kialakulásának megelőzésében. Kutatók úgy vélik, hogy a nem oldódó rostok nem csupán meggyorsítják az emésztés folyamatát, hanem ráadásul csökkentik az epesav kiválasztását is, ami jelentős szerepet játszik az epekő kialakulásában.. A rostok növelik az inzulin érzékenységet, csökkentik a triglicerid szintet. Ilyen nem oldódó rostok találhatók még a csonthéjasokban, a gyümölcsök héjában és a zöldségekben. A bab oldódó és nem oldódó rostokat egyaránt tartalmaz.

Tápanyag tartalom/100g

Szénhidrát (g) 70,6
Fehérje (g) 11
Zsír (g) 3,9
Energia (kcal) 371
Rost 21,7
Koleszterin (mg) 0
551852_457964574231839_1480675568_n.jpg