Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szívünk

A szív (latinul cor) egy kúp alakú, izmos falú üreges szerv. Súlya kb. 300-350 gramm, de ez függ az életkortól, nemtől, alkattól és a szív munkájától. A szív állandóan működik speciális izomzata van. 4 üreg található meg benne. Két vékony falú pitvara van és két vastag falú kamrája. Hosszanti irányban ketté választja a szív üregrendszerét a hosszanti sövény (septum cordis-latin).

Szívünk a mellkasban helyezkedik el a szegycsont mögötti részen, a középvonaltól néhány centivel balra, kissé döntve. Nagyon ritka esetekben előfordul, hogy a szív a jobb oldalon helyezkedik el, szerencsére annak semmilyen zavarral vagy elváltozásokkal nem jár a működése.

Beidegződése kettős (efferens) ezek ellentétes hatást fejtenek ki. Latin nevén a nervi cardiaci, a sympathicus idegrendszerből fokozzák az ingerlékenységét. A X. agyi ideg a bolygóideg, de ezeket már parasympatikus rostokkal, amik ellentétes hatásról gondoskodnak. A truncus sympathicus hatására a szívműködés gyorsul, a nervus vagus idegződés hatására pedig lelassul.

Billentyűk:

A szívünkben a vér áramlását a billentyűk szabályozzák. Két fajtájuk van: a vitorlás (cuspidalis) vagyis a vénás billentyű és a félhold alakú (semilunaris) vagy artériás billentyűk. A billentyűket a szívbélhártya kettőzete hozta létre.
A jobb pitvar a jobb kamrával a jobb vénás szájadékon át közlekedik. A vér a jobb pitvarból ezen a nyíláson át jut a kamrába. Az átfolyást háromhegyű (bicuspidalis) billentyű választja el. A bal kamrából indul az aorta.

A szív fala összesen 3 rétegből áll:

-kívül egy vékony, fénylő zsigeri lemez
- középső legvastagabb rétege a szívizomzat
- belül szívbélhártya amely vékony, halvány fehér, áttetsző hártya, helyezkedik el.


A szívet a kettős falazatú savós hártya magyarul szívburok veszi körül. A szívburoknak a kettős lemeze segíti elő a szív súrlódásmentes összehúzódását.
Kis vérkör:
A jobb kamrából a tüdővérrel (pulmonalis) indul ki, belehatol a tüdőbe, majd a négy vena pulmonalis útján a bal pitvarba tér vissza. Oxigénben szegény, de levegőben gazdag vért szállít a tüdőbe, ahol megtörténik a gázcsere és átveszi az oxigént.
Nagy vérkör:
Aortával indul a bal kamrából, majd a visszerekbe összetevődve, a jobb pitvarban végződik.

Aorta:

Ez a főütőér. Tágulékony önmagától összehúzódik és rásegít az aorta működésére, O2-ben gazdag vért szállít. A bal kamrából ered, kezdetben felfelé halad, majd ívben balra és hátra meghajolva, lefelé irányul. Az aorta artériákká, majd egyre kisebbre ágazik.

Véna:

CO2-ben teli vért szállít, fala gyengébb, önálló izomzata nincs, csak egy irányban folyhat, vénabillentyű felelős érte. A hajszálerekből indulva egyre nagyobb vénákba szedve halad a szív felé.

Nyirokrendszer:

A szövetek közti résekből szedi össze a vért és a vénás hálózatba ömlik.
599399_478124508882512_208061481_n.jpg