Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tökmag

Írásos emlékek is tanúskodnak arról, hogy már az ókori görögök és rómaiak is ismerték a tököt, és magját is előszeretettel használták a konyhában és gyógyításhoz is. Ugyanakkor több kutatás is azt bizonyítja, hogy a mai tök az úgynevezett texan tökből (Cucurbi-ta texana) származik, a Közép- és Dél-Amerikai indián kultúrában már 6-8 ezer éve használták ezt a növényt (nem csak
táplálkozás céljából, tárgyakat, sőt még hangszert is készítettek sütőtökből) A cserjevegetáció uraként ismert, trópusi környezetben, illetve erdőszéleken honos tök tehát igen régóta ismert és közkedvelt magvas növény, melynek magját több célra is érdemes felhasználni.

Mire jó a tökmag?

Manapság a tökmagot leginkább rágcsálnivaló formájában, vagy gyógyszeripari termékként ismerjük, de gyakran megtalálható még pékáru, olajpogácsa, vagy éppen sajtolt olaj alkotóelemeként is, igen széles spektrumban szeretik az egyébként rendkívül egészséges tökmagot felhasználni, már csak azért is, mert sok jótékony tulajdonsága mellett a tudomány jelenleg egyetlen káros mellékhatást sem tud megnevezni benne. A tökmagban, tökmagolajban található vitaminok, ásványi anyagok rendkívül hasznosak a szervezet számára, hiszen megkapjuk az A, E, B1, B2, B3, B5, B6, C vitaminokat, focil-savat (ez a B-vitamin egyik változata), és kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas, cink és vörösréz is jut a szervezetbe kellő mennyiségű tökmaggal. Amellett, hogy ilyen egészséges, régóta közkedvelt csemege is a tökmag, már régen is pirítva szerették fogyasztani az emberek, de már az indiánok is tudták, hogy nem csak rágcsálnivalóról, hanem igen fontos természetes gyógyszerről van szó, amelyet a mai világban is előszeretettel használnak.
Tökmag: a férfiak eledele

Állítólag régen azért nem volt ismert betegség a prosztatagyulladás a férfiak körében, mert táplálkozásunk rendszeres eleme volt a tökmag. A tökmagot a népi gyógyászatban tehát elsősorban a férfi-panaszok enyhítésére használják, értelemszerűen a héj nélküli magvakból nyert olaj a legjelentősebb hatású ezen a téren. Azt már viszont kevesebben tudják, hogy magokból készült tökmagolaj magas telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetően nem csak a prosztatabetegségek ellen hasznos, hanem a szellemi teljesítményt és a vérkeringést is serkenti, valamint a koleszterinszint csökkentésére és a szívinfarktus megelőzésére is igen hatékonynak bizonyult. Ismertebb és elfogadottabb tény, hogy esszenciális zsírtartalma vértisztító hatással is rendelkezik, így a köszvény ellen is hasznos gyógyszer lehet, mert fokozza az A-vitamin felszívódását is. A tökmag tehát olaj, vagy kapszula formájában legyen ott minden háztartásban, hiszen az egészséges életmód elengedhetetlen hozzávalójáról beszélünk, de az sem árt, ha kicsit visszaszoktatjuk magunkat a pirított tökmag rágcsálására hideg, téli estéken, elvégre már prevenciós hatása is bizonyított.
576658_453018108059819_300923077_n.jpg