Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vér szerepe

A keringés elengedhetetlen része az életünknek, ez tartja fel az életfunkciókat és segít a salakanyagok távozásában. Hozzávetőleg 5 liter vér kering a szervezetünkben. A vér folyékony szövet, fő testnedvnek is szokták hívni.
A vér (sanguis-latin) az alábbi két részből áll

A vér alakos elemei:


Az alakos elemek: vörösvértest, fehérjevérsejt, vérlemezkék. Ezek a vér 44%-át teszik ki. Pontosan mik is ezek az elemek?

Vörösvértest WE: nincs sejtmagja, innen a neve, ezért nem hívják vörösvérsejtnek. Az ő feladata O2 szállítás és CO2 elszállítás. Alkotó eleme a vas tartalmú hemoglobin HB, ennek száma 4-4 vagy 5-5 millió. A vörös csontvelőben képződik, élettartalmuk átlagosan 120 nap és végül a lépben bomlanak el: vas, B12 vitamin és fehérje.
Fehérjevérsejt FVS: számuk 6-8 ezer, a csontvelőben termelődnek, hemoglobint ezek nem tartalmaznak és sejtmagjuk is van. 3 csoportja van:
granulocyták, melyek a gennykeltő, vörösezüstércben képződnek
lymphocyták, melyek a nyirokszerben képződnek, készenléti sejtek, szerepe az immunvédekezésben van: B típus immunitásban, T típus idegen szövet elpusztítása vagy visszautasítása
monotyták: legnagyobb fehérjevérsejt, csontvelő sejtjeiből képződnek.
Vérlemezkék: thrombociták: néha kerekek, máskor csillag alakjuk van, a csontvelő-óriássejtek plazmájából válnak ki, véralvadásban van szerepük, trombokináz enzimet tartalmaznak és ha a vérlemezkék szétesnének akkor az enzim kiszabadulva, a vérplazmában lévő protrombint kálciumion jelenlétében trombinná alakítja. Ilyen egyszerű.

Folyékony részek
A vérplazma: vérszérumból és a vér alvadásakor fibrinogénből áll. Vagyis a véralvadásban van szerepe. A vérszérumot úgy kaphatjuk meg, hogy a benne megtalálható fibrinogént és fibrint eltávolítjuk. A vérplazma 90%-a csak víz + fehérje 7% és fibrinogén csak 0,3 %, és még kisebb %-ban zsír, lipoidok, szénhidrátok, festékanyagok, sók, nitrogéntartalmú anyagok és hormonok.

Vércsoportok: különbségük abból ered, hogy nem egyforma széhidrát-molekulák találhatóak a vörösvértest felszínén. Ezek az immunogén anyagok, amiket a szervezet termel a széhidrát-molekulák ellen, amik az ő vörösvérsejt felszínén nem megtalálhatóak. Jelenleg a Nemzetközi Vértranszfúziós Társaság 29 vércsoportot különböztet meg. A leggyakoribb AB0 és Rh csoportok.

Pár szó a koleszterinről:

A koleszterincsökkentő szuper készítmények mindig elfelejtik említeni, hogy a koleszterin az ereinkben túlnyomó része saját eredmény, ha kevesebbet viszünk be, még nem biztos, hogy jobban leszünk, vagy elérjük azt a célt, amit ezzel akartunk. Ha azonban a táplálkozás okozta a magas koleszterint, akkor legegyszerűbben diétával lehet „gyógyítani” magunkat, persze több esetben gyógyszer is szükséges a helyreálláshoz. Ezzel a módszerrel már csökkenthető, de elengedhetetlen a rendszeres testmozgás is. A szívinfarktus és a trombózis esélye a koleszterinünk miatt fokozódhat. 20 éves korunk után érdemes 5 évente, 30 éves korunk után évente méretni a koleszterinünket.
523792_478123125549317_382910279_n.jpg