Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vitaminok veszélyesek lennének?

A természetes gyógymódok ellenzői szerint a vitaminok és
gyógynövények igen veszélyesek lehetnek az egészségünkre nézve. Ezért szabályozni kell őket, hiszen olyan rettentően veszélyesek! De valóban így van?

Az US National Poison Data System ennek az ellenkezőjéről tanúskodik. Egy 174 oldalas jelentés szerint, a 2009-ben az USA-ban vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak vagy gyógynövények fogyasztásából adódó halálesetek száma egészen pontosan NULLA.

Hasonlítsuk csak össze ezt az adatot a 100.000, vagy annál is több, FDA által jóváhagyott gyógyszerek által okozott halálesetek számával – és ez még csak a JAMA (Journal of the American Medical Association) által publikált kutatásban szerepelő adat! Emellett ott van még az az ezernyi nő, akik orvosilag nem igazolt rákkezelésekbe haltak bele az után, hogy hibásan kaptak pozitív mamográfiai leletet, tehát valójában nem is voltak betegek. És persze ne feledkezzünk meg arról a kb. 16.500 állampolgárról sem, akik belső vérzésben halnak meg valamilyen nem szteroid gyulladásgátló mellékhatásaként.

A The American Journal of Medicine 1998 júliusi számában a következőt írták:

"Óvatos becslések szerint kb 107.000 páciens kerül kórházba éves szinten a nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID) szedésével összefüggésbe hozható emésztőrendszeri komplikációk miatt, és minimum 16.500 nem szteroid gyuladágátlóval kapcsolatos haláleset történik évente csak az arthritis-es betegek körében."(Singh Gurkirpal, MD, "Recent Considerations in Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drug Gastropathy", The American Journal of Medicine, July 27, 1998, p. 31S)

Tehát, ha a nem szteroid gyulladásgátlók évi 16.500 embert öltek meg csak az USA-ban (ez a szám mára több lehet, mivel 1998 óta ezen gyógyszerek felhasználása ugrásszerűen megnőtt), és az étrendkiegészítők NULLA halálos áldozatot követelnek éves szinten, akkor az egészségügyet szabályozó szervezetek vajon miért a vitaminok „veszélyes” hatásairól győzködnek minket szüntelenül?

Eközben a gyógyszerek szabadon felírhatók nem rendeltetésszerű használatra is, azaz az orvos olyan betegségek kezelésére is előírhatja a szedésüket, melyekre soha nem is vizsgálták az adott gyógyszert!

Mi a hiba a képletben? Nyílt háború folyik a táplálkozás, a természetes gyógymódok ellen, háború, melyet az egészségügyi szabályozó szervezetek indítottak, akik a gyógyszeriparral karöltve az alultápláltság állapotában igyekeznek tartani minket (és melynek következtében ők profitálhatnak az így megbetegedő embereknek eladott gyógyszerekből).

Az Orthomolecular Medicine News Service egy egész cikket szentelt a témának. Lássuk, mit mondanak ők az étrendkiegészítők biztonságosságáról, valamint a világ kormányainak kiszámíthatatlan, a kiegészítők korlátozására vagy betiltására irányuló kísérleteiről.
A Vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak és gyógynövények NEM okoznak haláleseteket

A mérgezési statisztikák bizonyítják a kiegészítők biztonságosságát!

2008-ban egyetlen halálesetet sem okozott étrendkiegészítő – olvasható egy, a U.S. National Poison Data System által nemrégiben végzett kutatás eredményeiben. Az új, 174 oldalas éves jelentésben, melyet a Clinical Toxocology folyóiratban publikáltak, nulla halálesetet tulajdonítottak a B-vitaminok, az A-C-D vagy E-vitaminok (a ”veszélyes” zsírban oldódó vitaminok, ugye?) valamint az összes többi vitamin szedésének.

Ráadásul egyetlen olyan aminosav vagy gyógynövény készítmény sem volt, mely halálesetet okozott volna. Ez azt jelenti tehát, hogy NEM okozott semmiféle halálesetet a blue cohosh, az echinacea, a ginkgo biloba, a ginseng, a kava kava, a St. John's wort (orbáncfű), a valeriana, a yohimbe (itthon betiltották, no comment – a szerk), az ayurvédikus gyógyszerek, és semelyik másik gyógynövény sem. Nem haltak meg kreatintól, kék-zöld algától, glukozamintól, kondroitintől, melatonintól (itthon betiltották étrendkiegészítőként, ismét no comment – a szerk), és egyik homeopátiás szertől sem.

Emellett nem történt halálozás egyik ásványi anyag készítmény szedéséből adódóan sem. Tehát a kalcium, a magnézium, a króm, a cink, a kolloid ásványok, a szelén, a vas, vagy a különféle ásványi anyag komplexek ugyancsak nem okoztak halálesteket. Két gyermek halt meg a gyógyászatban alkalmazott nátrium-bikarbonáttól, a másik „elektrolit és ásvánnyi anyag” kategóriába sorolt halálesetet pedig egy baleset szolgáltatta, amikor egy férfi nátrium-hidroidot ivott, ami egy igen mérgező zsíroldó és csatornatisztításra alkalmazott szer.

Egyetlen férfi, nő, vagy gyermek sem halt bele az étrendkiegészítők szedésébe ezen időszak alatt.

61 toxikológiai központ biztosította az adatokat a U.S. National Poison Data System számára, melyet aztán 29 orvos és klinikai toxikológus is elemzett. A szerző szerint „A NPDS a kis számú, valós idejű nemzeti felügyeleti szervek egyike, melyek globális egészségügyi felügyeleti szervként lehetőséget biztosítanak mindenfajta járvány, egészségügyi esemény azonosítására, az arra történő rugalmas reagálásra, és a szituáció kézben tartására.”

Az egyesült Államok lakosságának több, mint a fele szed napi szinten étrendkiegészítőket. Még ha ez napi egy tablettát, vagy adagot is jelentene fejenként, akkor is, ez 154.000.000 adag naponta, éves szinten pedig több mint 56 milliárd adag. Mivel sokan nem csupán egyetlen készítményt szednek, az éves fogyasztás ennél valószínűleg jóval magasabb, így a biztonságosságukra vonatkozó adatok még reprezentatívabbak.
547803_481846785176951_1818489391_n.jpg