Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az aszalt szilva csodái

Jelentősen magasabb ásványi anyag sűrűség:

A kalciumról tudjuk, hogy a csontok építőköve, a D-vitamin pedig éppen a kalcium beépülését segíti elő, hiánya gyermekkorban súlyosan károsítja a csontozat egészségét.
Arjamandi professzor nők két csoportjának 500 milligramm kalcium és 400 nemzetközi egység D-vitamint adott naponta, ám az egyik csoport szárított almát, a másik aszalt szilvát kapott további kiegészítésként, 100-100 grammot naponta.
Az aszalt szilvát fogyasztó nők csontjaiban jelentősen magasabb volt az ásványi anyagok sűrűsége a singcsontban, csípőben mérve egyaránt!

Az aszalás:

Anno:
Ősi módszer, melyhez sem tartósítószerre, sem cukorra nincs szükségünk. Annak idején aszalóházakban történt a folyamat, ahol nem csak gyümölcsök, de gombák, zöldségek is készültek.

Ma:
Ismertek az elektromos aszaló berendezések, melyekben nagyon jó minőség érhető el. Ha nincs effélénk, akkor sütőben is próbálkozhatunk. A lényeg, hogy a gyümölcsök víztartalma 20-22%-ra, a zöldségeké 7-8%-ra csökkenjen.

Szilvát:
Csak érett, jó minőségű gyümölcsöt lehet aszalni. Több helyen találkozhatunk az ajánlattal, miszerint a szilvát érdemes enyhe, 1%-os szódás vízben fürdetni, ez feloldja a felszínen lévő viaszréteget.
Az aszalást jobb 55-60 fokon kezdeni, s később emelni a hőt 75-80 fokra. Egy kiló szilvából 30-35 deka aszalványra számíthatunk.

Megakadályozza a csontok leépülését
Arjamandi szerint az aszalt szilva titka abban rejlik, hogy képes elnyomni a csontleépítő folyamatokat, így persze a fel- és leépítő folyamatok között növekedhet a csontképződés aránya.

Hazánkban 700 ezer embert érint!
Az USA-ban 8 millió nő és körülbelül negyed ennyi csontritkulásban szenvedő férfi él. Magyarországon az érintettek számát 2003-ban 700 ezerre taksálták. A menopauza (utolsó vérzés) utáni korszakukban élő nők fenyegetettsége igen erős, ők évente 3-5% csontvesztést is elszenvedhetnek. A gyorsuló ütemű csontleépülés elsősorban a nők ösztrogénszintjében bekövetkező változásnak köszönhető, de sajnos a férfiak 65 éves kor után utolérik a csontleépülésnek ezt a felgyorsult állapotát.

Ne várd meg, hogy a csontritkulás kopogtasson az ajtón!
"Tegyünk valami jelentőset és praktikusat a megelőzés területén!" - figyelmeztet Arjamandi professzor. Kezdjünk napi két-három aszalt szilvával, majd növeljük az adagot akár napi 10 szemre. A kutató szerint a szilva bármilyen formában hasznos, hozzá számos, érdekes recept található.
563927_478627502165546_266213174_n.jpg