Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az emberi csontvázszerkezet(oszteológia)

Nemcsak a csontok neveit és a vázszerkezetben elfoglalt helyüket érdemes ismerni, hanem a belső felépítését, funkcióját és szerepét. Ne ijedjenek meg kedves olvasók, hiszen nem fogom elemezni, de még felsorolni sem az ember mind a 206 csontját (újszülötteknek 270). Sok olyan csontunk van, amiről nem is tudunk, hiszen olyan parányi szerepet tölt be, mégis fontos lehet a szervezetünk számára. A három legkisebb a fülünkben található: kalapács, üllő, kengyel.

A csontok tapadási helyet biztosítanak és megtartja a gerincesek izmait. A csontszövet oszteocitákból, kollagén kötőanyagokból, mészsókból épült fel. Bár rugalmasak, mégis a legkeményebb szövetek a testben. A keménységét a sók adják, ha ezt elveszti hajlékony lesz. Fontos odafigyelni még a csontok esetében is a vitaminhiányra, mivel a mészképződés a teljes lágyuláshoz vezethet. Az organikus elemek is fontosak számára, hiszen azok nélkül törékennyé válhatnak és nem lehet terhelni őket.

Csecsemő korunktól kezdve néhány csontunk összenő, de nem mindenkinek egyformán, előfordulhat, hogy valakinek 1-2 csonttal több van, de igazából ez nem befolyásolja az életmódját senkinek. Néhány kivétellel az összes csont páros.
Csontok fajtái

Hosszú csontok (vörös vagy sárga velőt tartalmaz, ezért velős csont)
Rövid csontok (kéztő csontjai)
Légtartalmú csontok (rosta- és felső állkapocscsont)
Lapos csontok (lapocka és néhány koponya csont)
Szabálytalan csontok ( csigolyák, sarok stb. )

Csontok összetétele: 40% víz, 60% szervetlen anyagok Ca, Mg, Ph, 30% szerves anyagok.

A csontokat hártya fedi be, aminek köszönhetjük a fájdalom érzetet, de megindítja a csontképződést. Rendkívül erősek, 4-szer szilárdabbak, mint a beton. A férfiaknak kb. 12-14 kg a csontvázuk, nőknek kb. 10-12.

Csontjainkat ízületek kapcsolják össze. Ezek ízületi tokból, fej és vápa közti ízületi résből, porcokból, erősítő szalagokból tevődnek össze. Az ízület két csontból áll. A csontoknak nincs önálló keringésük, az izmokon keresztül történik az ellátás számukra. Sok ízületi probléma visszavezethető rossz vérkeringésből adódó sejtanyagcsere zavara. Befolyásolja még működésüket az emésztőrendszer és a húgyhólyag nem megfelelő működése. Azok a nők, akik könnyen felfáznak bizony gyakran panaszkodnak ízületi fájdalmakra.

Ízületek fajtái: nyereg-, csúszó-, tojás-, gömb-, forgó-, csuklóízületek.
Testmatek
Mennyit bírnak ki a csontok?
Csak ne féljünk annyira nem törékeny az ember. 3-szor annyi terhet képes tartani mint a vasbeton vagy a gránit és 30-szor, mint a tégla. Szervezetünk legerősebbike a sípcsont - ami összeköti a térdet a lábfejjel- 2000 kg-ot képes elbírni. Nemcsak szilárdak, hanem rugalmasak is vagyunk, a koponya akár 9/10-re is összepréselhetjük és még nem pattan el.

Csontjaink a támasztáson kívül még mást is megtesznek nekünk. Részt vesznek a sav-bázis egyensúly kialakításában, megkötik a nehézfémeket, tehát méregtelenítenek minket.
559344_478117905549839_958125158_n.jpg