Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Esszenciális zsírsavak

A zsírok amolyan mostoha gyermekek a táplálkozásban. Mindenki rossz szemmel néz rájuk, hogy jaaj ezek a zsírok, elhízunk tőlük, és minden zsírt ki kell zárni az étkezésből. Na ez egy elég nagy tévhit, ugyanis a jó zsírok ugyan olyan fontosak a mindennapi táplálkozásban, mint a fehérje, szénhidrát, a rostok.
A zsíroknak 2 nagyobb fajtája van, a telített zsírsavak és a telítetlen zsírsavak. A telíte

tt zsírsavak azok, amelyek rosszak a szervezet számára, ezek okozzák a magas koleszterint és az elhízást. Ezek azok a zsírok, amiket kerülni kell. Az ilyen rossz zsírok általában úgy ismerhetőek fel, hogy szobahőmérsékleten szilárdak, mint a vaj, a margarin, a zsír amiből a zsíros kenyeret csinálod, bár remélem aki ezt olvassa, nem eszik zsíros kenyeret. Vannak még a transz-zsírsavak, amelyek az élelmiszerek feldolgozása során keletkeznek, ezek általában mesterséges zsírok. Ezek a zsírok okozzák az elhízást, szív- és érrendszeri betegségeket, és a magas koleszterin szintet.
Az úgymond jó zsírok a telítetlen zsírsavak, ezeknek 2 fajtája van, az egyszeresen telítetlen, és a többszörösen telítetlen. Ezeket esszenciális zsírsavaknak nevezzük, mert a szervezet nem képes előállítani őket, és csak táplálékkal tudjuk bevinni a szervezetbe. Ezek a zsírok jótékony hatással vannak a szervezetre, a teste jutva elindítanak bizonyos hormonok termelését, segítenek a zsíranyagcserében, ezáltal diétában kiemelten fontosak, és szerepet játszanak a szír- és érrendszer, valamint az idegrendszer működésében. A legnépszerűbb az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak. Ezeket halolajból, lenmagolajból, olajos magvakból, mind dió, mogyoró tudjuk fedezni. A másik lehetőség a táplálék kiegészítőkből való bevitelük. A napi ajánlott mennyiségről nincs teljesen egyetértett mennyiség, 10-20g napi zsírbevitel egy irányszám. Vannak kutatók, akik a napi kalória bevitel alapján 10-20%-os bevitelt ajánlanak, de ez bonyolultabb, a grammos meghatározás egyszerűbb.
224880_453022161392747_1881769348_n.jpg