Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Izmaink

A sportolók legérdekesebb és a legfontosabbnak tartott témája, milyen izmaink vannak, hogyan működnek, melyik izomra akar edzeni és milyen gyakorlat szükséges ahhoz.

Hát van miből válogatni, mivel 350 izmunk van, ami a testtömegünk 35-40%-át adják ki. Persze az összeset nem fogom bemutatni egyesével, csak amiket tényleg fontosnak tartok, hogy érdemes megismerkedni vele. Aki már évek óta sportol, még a latin nevét is ismerheti néhánynak. Még a „hétköznapi” ember is használ latin szavakat ezzel kapcsolatban, hiszen aki nagyon vállas, arra azt mondják: „ milyen deltás!”, ami a vállizmok latin neve (deltoideus), vagyis a deltás izmok. Sőt, ott van a másik leggyakrabban használt szó a bicepsz (biceps-latinul), vagy a muszkli (muscli-latin), amit még latinul is úgy mondunk.

Minden izomnak van tapadási és eredési pontja. A tapadási pontra fejti ki a hatását, az eredési pont ahonnan kiindul, tehát ők végzik a mozgás aktív részét. A test bizonyos mértékű súlyát is viselik, mozgatják az ízületeinket, összehúzódással segítik elő a mozgást és persze meghatározzák a test arányait is, külső megjelenését. Az izmok nagyrészt párokban vannak, kisebb részük az izmoknak páratlanok.

3 fajta izom van: simaizom, harántcsíkolt izom és a kettő keveréke a szívizom. A sima izmokat nem mi irányítjuk, azok a belső akaratunktól független működő szervezetünk izmait mozgatják. Az izmok izomrostokból tevődnek össze, ezeket hártya borítja.

A harántizmokat gyors és erőteljes erőkifejtésre tudjuk ösztönözni, de ugyanolyan gyorsan el is fáradnak. Az izomrostok részei a miozin és aktin nevezetű anyagok, melyek adták a nevét ennek az izomcsoportnak, mert együttesen harántcsíkolt elrendeződést képeznek. Ezeket kötőszövet fogja össze, ezeket burok veszi körül, a rostszálak közti szövet tartalmazza az izmot tápláló ereket és az idegeket. Ezen izmok nagy erőltetést igénybe vett szövetek, melyekhez a vér szállít energiát és oxigén illetve a szőlőcukor elengedhetetlen táplálóforrása az izmoknak. Itt megjegyezném, edzés közben ezért érdemes szőlőcukrot enni, jobban fognak fejlődni az edzés során. A vízivás is fontos, mivel az izmok 70%-a víz.

A mozgás az összehúzó és elernyedő folyamatokból áll össze, vannak olyan izmok, amik képesek önmaguk 1/3-ára is összehúzódni. Működésük összehangolt, amikor az egyik összehúzódik, a másik elernyed. Minden végtagunkhoz tartozik egy elernyedő és feszítő izom, ami ellentétesen válaszol.

Izmaink a sok edzést követően megvastagodnak és jelentősen megnőnek. A fokozott igénybevétel alatt a véráramlás akár 10-szerese is juthat a részbe.

Sajnos a gyúrásra kifejlesztett drogok csak puffasztják az izmokat, nem pedig építik.

Fontos még ezenkívül megjegyeznem, hogy fokozott igénybevétel esetén kötelező bemelegíteni, hogy elkerüljük a sérüléseket.

Érdekesnek tartom megemlíteni, hogy amikor begörcsölnek izmaink, sosem maga a fájdalmat kiváltó izom a felelős, hanem az ellenpárja. Van, hogy alacsony a tónusa, vagyis nem tudja az ellenerőt kifejteni olyan mértékben és ezért begörcsöl. Ebben az esetben nyújtani és lazítani kell.
531309_478119548883008_1333525490_n.jpg