Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Legális szteroid a kertből?

A táplálékkiegészítőkben régóta találkozhatunk olyan növényi összetevőkkel, melyekről azt olvashatjuk, hogy szinte az anabolikus hormonok hatásával vetekednek. Egy "új játékosról" talán sokat fogunk nem sokára hallani, mely kiemelkedhet a növényi hormonok közül is.

Az "új növényi hormon" az időskori izomvesztés ellen is bevethető lesz
A brasszinoszteroid egészen új szeletét képezik a tudománynak, szerkezetét csak az 1970-es évek végén sikerült megállapítani. Az önálló osztályt alkotó hormon meghatározó szerepet játszik a növényeknél például a megnyúlásában, a termékenységben. "Reméljük, hogy egy nap a brasszinoszteroidok hatékony, természetes és új alternatíváját képezik majd az öregkori izomvesztés elleni küzdelemnek, vagy használhatóvá válnak a fizikai teljesítmény fokozásában." - mondja Slavko Komarnytsky a Növények az Emberi Egészségért Intézet doktora.

Nemesítéssel előállított teljesítménynövelő élelmiszerek
Néhány általunk fogyasztott növény tartalmazza ezt az összetevőt, ilyen például a mustár. A jövőben elképzelhető, hogy képesek leszünk olyan növényeket termeszteni, melyek magasabb arányban tartalmaznak brasszinoszteroidot, így állítva elő olyan funkcionális élelmiszereket, melyek növelik a fizikai teljesítményt.

Jobb fehérjeszintézis és kisebb fehérjeleépítés - akár az anabolikumoknál.
Komarnytsky csapata kimutatta, hogy izomsejtekbe juttatva ez a növényi hormon megnöveli a fehérjeszintézist és csökkenti a fehérjeleépítést, legalábbis patkányok esetében. Miután a hatás sejtszinten bebizonyosodott a kutatók az állatok étrendét egészítették ki homobrasszinoliddel. Huszonnégy napos kúra után a testsúlyban és az étvágyban is változást figyeltek meg. Ráadásul röntgenfelvétel segítségével kimutathatóvá vált, hogy a változás a száraz izomtömeg növekedését jelentette. Éppen ez a hatás figyelhető meg a tiltott anabolikus szteroidok alkalmazásakor is.

A papíron nem olvashatjuk majd: állatkísérletektől mentes...
ugyanis a brasszinoszteroiddal még kasztrált állatokon is kísérleteztek, s esetükben is sikerült kimutatni az izomrostok méretének növekedését, valamint teljesítménynövekedést.
"Nagy a kísértés arra, hogy a felfedezést a gyors testátalakítás egy újabb módszereként lássuk, ami akár működhet is, de emellett egy újabb fontos eszköz is kialakulóban van a különböző izomsorvadásos állapottal küzdők megsegítésére." - nyilatkozta egy amerikai biológiai szaklap szerkesztője.
396953_478625582165738_1315312044_n.jpg