Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Leggyakoribb hibák edzés közben

Sokan panaszkodnak, hogy már „régóta” edzenek, és a a várva várt fejlődés mégsem következik be. Gyakran hónapok, sőt hetek alatt várják a csodát, és sokan úgy gondolják, hogy az edzőtermi edzés önmagában (megfelelő étkezés nélkül) elegendő a testkompozíció megváltoztatásához, de nem ritka, hogy a hiba inkább az edzésmódszerben keresendő.

1. Megfelelő súly választása - Gyakori példa, hogy a kezdők felrakják a húszas tárcsát fekvenyomáshoz, mondván ez már egész jól mutat, és utána legtöbbször az edzőtársuknak kell leszedni róluk. Az erőltetett ismétlések, mely során csak a negatív szakaszt (visszaengedés/megnyúlás) végezzük önállóan, a haladóknak való. Tapasztalat hiányában könnyen túledzés, de rosszabb esetben akár sérülés is lehet a vége.

2. Gyakorlatok pontos végrehajtása - Sokszor már a súly megfogásakor leszűrhető, hogy az illető mennyire fogja helyesen végezni a gyakorlatot. Mielőtt nekilátunk egy sorozatnak, tervezzük meg pontosan, hogy mit is szeretnénk véghezvinni, és csak utána vágjunk bele. Fontos, hogy teljes mozgástartományban dolgozzunk, tehát a maximális megnyúlástól a megfeszített állapotig dolgozzunk. Ne rángassuk a súlyt, még akkor sem, ha könnyű, végezzük a bemelegítést is koncentráltan! Előfordult, hogy a pontatlan végrehajtást egy-egy versenyző edzésvideójával magyarázták. A megfelelő edzésmúlttal rendelkezők alkalmazhatnak egy úngynevezett csaló technikát, de ez csak az utolsó pár ismétlésre vonatkozik.

3. Ismétlésszámok megválasztása - Érdemes a bemelegítő sorozato(ka)t 15-20 ismétléssel végezni, majd utána csökkenteni a célnak megfelelően. Egyrészt a kötőszövetek felkészülnek a terhelésre, illetve az edzés elején magasabb ismétlésszámokkal a továbbiakban erősebb bedurranást, izompumpáltságot érhetünk el, valamint ezzel a módszerrel a súlyt is könnyebben tudjuk kiválasztani a következő sorozatokhoz. Egy idő után mindenki kitapasztalja, hogy a különböző gyakorlatokhoz milyen ismétlésszám passzol a leginkább, de általánosságban az aktív munkasorozatok 8-12 ismétlésszámmal történő végrehajtása viszonylag ideálisnak mondható.

4. Edzés/pihenőidő aránya - A sorozatok közötti túl sok pihenőidő az intenzitás rovására megy, ezáltal a fejlődést gátolhatjuk, viszont a kevés pihenő se előnyös. Rövid szünetek esetén könnyen túlléphetjük a keringési rendszerünk teljesítőképességét. Levegő után kapkodunk, de mégsem jut elég oxigén a szervezetünkbe, ezáltal nem tudunk elég effektív edzést végezni. Ha érezzük, hogy pulzusunk kezd helyreállni, és légzésünk is stabilizálódik, már kezdhetjük a következő sorozatot. Ez függ a súlytól, az ismétlésszámtól és az adott gyakorlattól is. Nyilván egy 12 ismétléses bicepsz után rövidebb pihenőt kell tartunk, mint egy 10 ismétléses guggolás után.

5. Edzéssel töltött idő - Nem egyenesen arányos a fejlődéssel! Sokan több órát töltenek súlyzós edzéssel, de ez többet árt, mint használ. Megfelelő edzésmódszerrel 60-90 perc alatt el tudunk érni egy olyan stimulációt, amivel fejlődésre bírhatjuk az izomzatunkat. Edzés alatt a szervezet erősen katabolikus állapotba kerül, ha ez sok ideig tart, az izomlebontás nagyobb mértékű. A túl hosszú edzés miatt a szervezet sokáig marad tápanyag nélkül, ami szintén gátolja a pozitív folyamatokat, valamint az edzés utáni turmix előnyeit is kevésbé fogjuk érezni.
552687_478537205507909_515604045_n.jpg