Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Légzés

A légzés a kilégzésről és a belégzésről szól. Ez a folyamat az energiatermeléshez szükséges. A környezetből oxigént vesz fel, majd CO2-ot ad le. O2 nélkül egy sejt 1-2 percig képes élni. Ez egy egész életen át tartó folyamatban több szerv és izom munkája. A légzés akaratunktól független és akaratlagos szabályzást tesz lehetővé. Az automatikus légzés központja az agytörzsben található, melynek kémiai ingere a CO2. A levegő bejut a tüdőbe a tüdőhólyagocskákba az alveolusokba áramlik be. Rengeteg apró kapilláris úgynevezett véredények szövik át a 300 millió hólyagocska falát. Itt találkozik a levegő és a szerves folyadék. Itt reakcióba kerülnek egymással. A lélegzés hatására szénvegyületeket és hidrogéneket égetünk el O2 jelenlétében. Ekkor keletkezik az CO2, hő energia és vízgőz. Ezeket a testünk mind felhasználja. Mozgás közben intenzívebbé válik a reakció és az energia felhasználása is. Az oxigént a vér szállítja el a sejtekig. A sejtek leadják szénsav formájában, amit a vér elszállítva vesével együttműködve tartják fent a sav-bázis egyensúlyát. Persze nem távozik el az összes CO2, a többi kell a légzéscentrum számára. Ebből kitűnik, milyen fontos szerepe van a vérnek a légzésben. A légzéscentrum még az O2 mennyiségről is kap infót.

Nyugalmi állapotban az ember kb. 16-szor lélegzik. Ezzel fél liter levegő mennyiségét képes felvenni. Ha megszorozzuk ez 16-al, kiderül, percenként 8 liter levegőt veszünk fel a környezetből. A légzésünk nem egyforma, a nők és gyerekek mellkassal légelegeznek a férfiak hasi légzőtípust használnak.

Kilélegzéskor keletkezik az ember hangképzése, a hangszalagok rezgése által.

Egy tanulmány szerint az emberek többsége nem lélegzik megfelelően. Felületesen a rekeszizmot nem nagyon vesszük igénybe. Pedig fontos tényező, mivel a fentiek szerint is kivehetően a légzés az egyik legfőbb méregtelenítő mechanizmus az életünkben. Nagy lélegzetbevétel esetén használjuk a rekeszizmunkat, ez megnyomja a hasat, ez segíti az emésztést, a vérkeringést és összetételét is szintén segíti, még a szívünkre is jó hatással van, erősödik tőle. A koleszterint is befolyásolja, hiszen a zsír kiegyensúlyozása javul, aminek hatására csökken a koleszterines betegségek pl. szívinfarktus és szélütés lehetősége.

Nem is hinnénk el, mennyi mindenre van még jó hatással: máj, hasnyálmirigy (itt a vércukorszint egyensúlyát egyenlíti ki) , lép. Sőt! Még pszichológiai hatása is van a megfelelő légzéseknek, mivel nyugtatja az idegrendszert, csökkentheti a vérnyomást.

A különböző allergiák vagy az orrsövényferdülés rákényszerít, hogy szájon át vegyük a levegőt, ami nem jó, mert a nyálkahártyát irritálja és torokgyulladást okoz. Orron vegyük a levegőt, mert az orrszőrök tisztítják, felmelegítik, a melléküregek még nedvesítik is. Sajnos a városiak a sok mérgező gázt a szennyes levegőt nem szívesen lélegzik be, ezért kiránduljunk a zöldben ha tehetjük minél gyakrabban és vegyünk nagy levegőket, tisztítsuk a tüdőnket.
165829_478125578882405_1415990543_n.jpg