Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi a különbség cukor és cukor között?

A háziorvosok alapos vizsgálatához ma már hozzátartozik a vérnyomásmérésen, a vérvizsgálaton kívül a derék körméretének megállapítása is. Miért? Mert ezek az adatok számos betegség kockázatára utalhatnak. Az elhízás és az egészség károsodásának veszélye közötti összefüggés már ismert. Arra azonban egyre többen próbálnak magyarázatot találni, hogy a fejlett országok tömeges méretű elhízása mögött milyen tényezők állnak. Csak az életmód? Vagy a táplálkozás? És ha igen, akkor pontosan milyen, az ételeinkben rejlő összetevők okozzák a túlsúlyos „fertőzést”? A cukor szó alatt emlegetett édesítőszer készülhet fruktózból vagy glükózból. Hatásuk az emberi szervezetre különböző.

Bármilyen cukor túladagolása növeli a derék körméretét, és károsan befolyásolja az egészséget. Napjainkban végeztek olyan kutatást, amely megállapítja, hogy bizonyos cukrok több egészségügyi problémát okoznak, mint mások. Az eredményeket összefoglaló tanulmány a The Journal of Clinical Investigationban jelent meg.

Nagy mennyiségű fruktóz fogyasztása változást okozhat az anyagcserében, ami megnöveli a kettes-típusú diabétesz és a szívbetegségek kialakulásának rizikóját.
A fruktóz olyan cukor, ami a kukorica szirupban található nagy mennyiségben, és az üdítőitalok, készételek édesítésére használják.

Az említett tanulmány egyik szerzője, Peter Havel táplálkozáskutató kiemelte, hogy jelentős különbséget tapasztaltak a két fő cukorféle, a fruktóz és a glükóz egészségre és anyagcserére gyakorolt hatása között, fogyasztásuk során.

A fruktóz, ami a gyümölcsök édes ízét adja és a glükóz, ami szénhidrátokat alkot, és megtalálható például a kenyérben, tésztában, a legfontosabb egyszerű cukrok táplálkozásunkban. A növekvő fruktóz fogyasztás, főként a már említett magas fruktóz tartalmú kukorica szirupot tartalmazó italokból, ételekből történik.
A kukoricaszirup 55%-a fruktóz, 45%-a glükóz, és megtalálhatjuk az üdítőkben, gyümölcslevekben, az édes rágcsálnivalókban. Így kulcsfontosságú szerepet játszik a fejlett országokban mára már népbetegségnek számító elhízásban.

A kutatás során a különböző cukrok emberi szervezetre gyakorolt hatását vizsgálva Havel és kollégái a fruktózzal és glükózzal édesített italok fogyasztását vizsgálták 32 túlsúlyos férfi és nő esetében, akik 40-70 év közöttiek voltak. A tíz hétig tartó kísérlet minden napján 17 résztvevő három üveg fruktózzal édesített italt, míg tizenöt glükózzal édesítettet ivott. A megfigyelés végén mindkét csoport tagjai nagyjából ugyanannyi súlyt szedtek fel, átlagban körülbelül 1,5 kg-ot. Fontos megfigyelés azonban, hogy a fruktózzal édesített italokat fogyasztóknál a belső szerveket körülvevő zsírréteg mintegy kétszeresére nőtt, ezzel megnövelve a kettes típusú cukorbetegség és szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Ráadásul az LDL koleszterin, vagyis az úgynevezett „rossz” koleszterin-szint 14%-kal nőtt, az inzulinérzékenység pedig 17%-kal csökkent a fruktózfogyasztók körében. Ilyen irányú változásokat a másik, glükózt fogyasztó csoportban nem találtak.

Havel összegezve a kutatás eredményét kiemeli, hogy hosszútávon a fruktóz fogyasztás megnöveli a szívbetegségek és a kettes-típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, bár megemlíti, hogy a kísérlet során használt italok nem jellemzően azok, amiket az emberek általában fogyasztanak.
A kutatás folytatódik, most egy öt évre tervezett időtartammal, célja, hogy meghatározzák a fruktóz és glükóz egészségre gyakorolt hatását a normál súlyú, 18-40 éves emberek esetét vizsgálva.
576010_479720918722871_589761573_n.jpg