Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Edzés utáni étkezés

2012.11.14

Hogyan elégítsük ki optimálisan a fiziológiai szükségleteinket? Aki rendszeresen és keményen edz, az tudja, hogyan érzi magát az ember egy tréning után: fáradtnak, kimerültnek, energiahiányosnak, egyszóval kész vagyunk teljesen. Ez azt jelenti, hogy az elveszített energiát valahogyan pótolnunk kell - ez az elsődleges feladat. Az energia visszanyerését bizony nem proteinbevitellel tehetjük legegyszerűbbé a szervezet számára, főleg ha tudjuk, hogy az izmokból kinyerhető tartalék energia forrása a glükogén. Nem a fehérje-, hanem a glükogénraktárainkat kell elsőként feltölteni a jobb közérzet érdekében. Az izomsejtek az edzést követően rendkívül érzékenyen reagálnak az inzulin hormonra, és fokozott szükségletet mutatnak glükóz felvételére. Ha ilyenkor megfelelő mennyiségű glükóz érkezik a véráramba, akkor az serkenti az inzulin kiválasztását, ami az izomsejtekbe kerülve újra megtölti a glükogénraktárakat. Kezdődhet a regenerálódás!

Ahhoz, hogy valóban megfelelő mennyiségű glükóz kerüljön a vérbe, gyorsan emészthető egyszerű szénhidrátot kell fogyasztanunk, melynek egyik jól bevált képviselője a szőlőcukor (dextróz). Testsúlykilogrammonként 0,7-1,0 gramm szőlőcukor fogyasztása javasolt, vagyis egy 80 kg-os sportoló 56-80 gramm dextróz bevitele után tehet szívességet a glükogénraktáraknak, és mindez már néhány perc elteltével érezhető. Természetesen a dextróztartalmú sportitalok ugyanolyan jók lehetnek, mint a szőlőcukor...

Nemcsak glükóz felvételét igényli ilyenkor a testünk (még mindig az edzést követő percekben vagyunk), hanem creatin és glutamin után is vágyakoznak az izomszövetek. Adjuk meg nekik! Ennek az az első feltétele, hogy az inzulin már jelen legyen bennünk. A legegyszerűbb, ha a csupán dextróztartalmú ital helyett olyat választunk, amelyben már a creatin és a glutamin is benne van, és akkor három legyet ütöttünk egy csapásra.

5-10 gramm creatin és 10-15 gramm glutamin a már említett dextrózzal karonfogva kiváló alapot nyújtanak ahhoz, hogy izomszöveteink gyorsan regenerálódjanak, és előkészüljenek a növekedésre. A növelés természetesen valóban proteinnel történik, de azt csak 45-60 perccel az edzést követően visszük be a szervezetünkbe. Általában 40-50 gramm a szokásos mennyiség, de az igények egyénenként eltérőek lehetnek. A proteinforrás kiválasztásánál fontos szempont, hogy az aminosavszintet a vérben minél tovább fenntartsa, vagyis lassan emészthető legyen. Ilyen például a marhahús, a tojás, vagy a lassabban felszívódó, általában többkomponensű proteinitalok.

Ezzel párhuzamosan történhet a testsúlykilogrammonkénti 0,7-1,0 gramm szénhidrát bevitele is, természetesen nem a gyorsan felszívódó egyszerű szénhidráté, hanem az összetetteké, amilyen a rizs, a burgonya vagy a zabpehely.

Érdemes ezt a sorrendet betartani a táplálékbevitelben, hogy ugyanúgy eleget tegyünk testünk regenerálódási igényének, mint ahogyan a saját izomfelépítési igényünknek.

552636_445055632211372_923929374_n.jpg