Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ha már tejet iszunk,legyen jó minőségű,igazi!

2012.11.14

De vajon van-e különbség tej és tej között? Ha a tej kerül szóba, általában a tehéntejre gondolunk, hisz ez az, amit valamilyen formában nap mint nap fogyasztunk.
Az emberi fogyasztás tekintetében azonban van egy másik, számunkra jóval kedvezőbb tejfajta: a kecsketej.

A kecsketej számtalan szempontból előnyösebb, mint a tehéntej. Az antibiotikumok felfedezése előtti időkben antibiotikus hatása miatt gyógyszerként használták szerte Európában, sőt a XIX. sz.végéig a tüdőszanatóriumok mellett kecsketenyészeteket tartottak, és a kecsketej-kúra volt a gyógyítás legfőbb része.

Ma inkább zsírtartalmának sajátos tulajdonságai okán ajánlott a fogyasztása, különösen csecsemők, kisgyermekek esetében. A kecsketej zsírja ugyanis a tejzsírgolyócskák miatt sokkal közelebb áll az anyatejhez, mint a tehéntej. Ez óriási jelentőségű dolog, mert a picurkák zsíremésztését a lipáz enzim végzi, ez pedig csak a finoman emulgeált (szétoszlatott) zsírokat képes feldolgozni. Ha a csecsemő rosszul emulgeált, vagy az anyatejnél nagyobb zsírgolyócskájú tejet (tehéntejet) fogyaszt, zsíremésztési gondok miatt súlyos állapotba kerül.
A tehéntej hatalmas zsírgolyócskáit éppen ezért emulgeálják homogénezéssel, hogy az könnyebben emészthető legyen- a felnőttek számra is. Igen ám, de az eljárás során a fogyasztói tejben természetellenesen kicsi zsírrészecskék képződnek, ezáltal az ún. xantioxidáz nevű anyag nagymértékben felszívódik, megnyitva az utat az arterioszklerózis felé. E nagyarányú felszívódásból adódó érelmeszesedés elsősorban az idős embereket és az arra hajlamosakat veszélyezteti.

A kecsketej ezzel szemben könnyen emészthető, optimálisan apró zsírrészecskéket tartalmaz, természetes állapotban fogyasztható, és mentes az előbb említett negatív hatásoktól.
Ami pedig a vitamintartalmát illeti, messze fölülmúlja a tehéntejet: B1 vitaminból 6o-8o%-kal, B2 vitaminból 8o%-kal, D és A vitaminból 4oo%-kal, B5 vitaminból pedig 6oo%-kal tartalmaz többet egy 1991-es német felmérés szerint.

És nemcsak a vitaminok terén tapasztalható gazdagsága, de gyógyhatása miatt is igen jelentős. 2,4-dioxitetrahidropirimidin-karbonsavat tartalmaz. Mielőtt kitörne a nyelvünk, elég ha fejet hajtunk e sav előtt, ugyanis a természetes gyógymódoktól sem idegenkedő orvosok újabban előszeretettel használják daganatos betegek gyógyításának részeként.

Akit esetleg nem győztek meg a kecsketejet éltető fenti sorok, annak tudnia kell, hogy van olyan ország, amelyik ezen a téren előttünk jár. Franciaországban az elfogyasztott tejtermékek majdnem fele, 4o%-a kecsketejből készül. Talán nem véletlenül...

kecsketej.jpg