Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szabad-e súlyzós edzést végezni terhes nőknek?

Ahogy az idők változtak, úgy alakult a felfogás is, hogy mennyire szabad terhelni a terhesség alatt a nőket. Volt egy időszak amikor még szó szerint a naptól is óvták őket, előtte meg évszázadokig gyakorlatilag a szántóföld mellett adtak életet a csöppségnek. Mostanában a legújabb és legelfogadottabb nézet, hogy az olyan aerob jellegű gyakorlatok, mint az úszás vagy
a sebességi séta, biztonsággal űzhető. Azonban mi a helyzet a súlyzós edzéssel?

Elsőként azért nézzük át az aerob edzést is az állapotos hölgyeknek. Bármilyen edzettségi szinten is állsz, egy dolog nagyon nem javasolt ilyenkor: a határaidat feszegetni. A pulzus kontroll fokozottan ajánlott, amikor kardió edzést végzel. A 130-150-es pulzustartomány még egy átlagosan edzett 18-40 éves közötti nő számára biztonságosnak mondható ilyenkor. Kardiónak jobbak a „low impact” gyakorlatok, szemben mondjuk a futással. A biciklizés és az úszás (bár ekkor a pulzus kontrol kicsit körülményes) mellett újabban a jóga örvend a legnagyobb népszerűségnek. Nem alaptalanul, ugyanis a jóga számos statikus - kitartott helyzetet tartalmaz, emiatt alkalmas valamilyen mértékben az izomtónus megtartására is! Azonban lássuk most azt is, ami miatt itt vagyunk, a súlyzós edzést! Nyilván sokan felkapják a fejüket, hogy mennyire veszélyes ez úgy általában. Nos manapság, amikor a terhes vitaminok korát éljük, és már lassan a 4 kg feletti születések lesznek az átlagosak akkor már a magzat is elve "feltuningoltan" érkezik majd a világra. Mivel a magzat anyagcseréje még elválaszthatatlanul összefügg az anyáéval, emiatt az anya edzése bizonyítottan a következő változásokat idézi elő a csecsemőben:
- javult immunrendszer
- kevesebb testzsír százalék
- gyorsabb metabolizmus
- negatívumként korábban felhozták az esetleges kisebb születési súlyt, de mára kezd bebizonyosodni, hogy ez csak abban az esetben valósul meg, ha az anya alultáplált miközben edz.

Ha korábban nem végeztél súlyzós edzést, akkor lehetőleg ne a terhesség alatt kezd el! Az első dolog, ami meg fog változni, az maga az edzés célja. Ilyenkor valószínűleg nem az lesz majd a célod, hogy csúcsokat állíts fel guggolásban, hanem, hogy amennyire lehetséges szinten tartsd az erőnléted, a fizikumodat, hogy lehetőleg minél kevesebb veszteséggel kezd majd el a szülés után az edzést. Továbbá a hát izmainak fokozottan szüksége van erősítésre, mivel a baba és a pocak miatt a testsúly előre fog tolódni, és ez a gerinc melletti izmok túlnyúlását eredményezheti.
A használt súlyokból viszont még a tapasztalt "lifter" hölgyeknek is muszáj lesz levenni, mert a maximális terheléseknél szokásos levegő préselések nem ajánlottak. Szigorúan tilos minden olyan gyakorlat, aminél a hasra súly eshet! Nyilván ezek alatt azt is értem, amikor hason fekve kellene valamit végezni, pl. az evezés hason fekve, bár ez egyértelmű remélem! A gépek használata ilyen esetben remek alternatívának tűnik, szemben a szabad súlyokkal.

A nagy súlyokkal végzett edzésekből való regenerálódás fokozottan igénybe veszi a szervezetet, amellett, hogy az erőkifejtésre jellemző légzés nem javasolt ilyenkor.
Gondolom a nagy kérdés már körvonalazódik: na és meddig szabad edzeni? Mivel erről nemzetközi szintű szülész-nőgyógyász szakorvosok vitáznak, emiatt kicsi vagyok én ahhoz, hogy pálcát törjek. Ezért inkább azt javaslom, amiben a legtöbben egyet értenek: kb. 6-7 hónapig teljesen rendben van ez erőedzés. Vannak, akik váltig állítják, hogy akár 8 hónaposan is lehet edzeni, egészen a szülést megelőző 2 hétig. Bár ez egy kicsit erősnek hangzik számomra, emiatt maradjunk az orvos közvélemény által elfogadott 7 hónapig, és onnantól kezdve inkább csak kardió jellegű munkát végezzünk, de azt is csak alacsonytól a moderált intenzitásig!
581948_468117489883214_1050735992_n.jpg