Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szálkásító edzés???

Mi történik mikor ilyen edzést végez valaki? Megnő a volumen (tehát az egy edzésen belül elvégzett munka mennyisége), a súlyok csökkennek. A megnövekedett volumennek köszönhetően a regenerálódás nehezebb lesz az edzések között - ezt tovább nehezíti a diéta, ráadásképp. A kalóriafelhasználás - no itt van a turpisság, hiszen az ilyen edzés közben "ég" az izom,

amit sokat tévesen összekötnek a zsírégetéssel - azonban kisebb lesz, mint egy nagy súlyokkal végzett edzés esetén, úgy edzés közben, mint utána is. A nagy súlyokkal végzett edzés emellett hatékonyabban növeli a szervezet saját tesztoszteron és növekedési hormon termelését, melyek kulcsfontosságúak úgy az izomtömeg megtartásában, mint a zsírvesztésben is.

Ráadásul a kisebb súlyok alkalmazása miatt az izmok veszíteni fognak méretükből. Hiszen tudjuk, a szervezet olyan izmokat, olyan izomméreteket nem fog fenntartani, amire nincs szüksége, amit nem használ. Alkalmazkodni fog a megváltozott körülményekhez. "Kisebb súlyok? Oké, akkor ehhez elég kisebb izom is, minek tartsak fenn egy csomó energia árán felesleges, nagy energiaigényű szöveteket?". Kis adalék a dologhoz, hogy a kisebb izomtömeg az anyagcsere lelassulását is okozza, mivel egyrészt minél több az izom rajtunk, annál jobban pörög az anyagcsere, másrészt a nagy súlyos edzések eleve jobban pörgetik az anyagcserét. (ezért szoktuk javasolni mindenkinek, hogy először izmosodni próbáljon, utána jöjjön csak a szálkásítás, a diéta, kivételt képez persze az extrém túlsúlyosság esete).

A hagyományos "szálkásító edzéssel" tehát két dolgot érhetünk el: egyrészt, sikeresen lecsökkenthetjük a nehezen megszerzett izomtömegünket - erre a hatásra ráadásul a diéta okozta kalóriadeficit is rá fog segíteni -, másrészt, az anyagcserénk sebességét is csökkentjük a nehéz súlyokkal végzett súlyzós edzéshez képest.

Mi a megoldás?

Mit tegyen akkor az, aki szálkásabb kinézetre vágyik, hogyan is végezze az edzéseit? A válasz egyszerű. NE változtass! Az edzéseiden legalábbis ne. A diéta, a precízen belőtt tápanyagbevitel, a makrotápanyagok helyesen megválasztott aránya fog eljuttatni a célodhoz. Sajnos enélkül nincs az a csoda szálkásító edzés, amivel jelentős javulást érhetsz el ezen a területen. Egyedül a pihenőidők csökkentése lehet indokolt, de a lehető legnagyobb súlyokhoz ilyenkor is ragaszkodni kell. Fogadjuk el, hogy a növekedéshez hasonlóan a szálkásodás sem az edzés ideje alatt történik, a súlyzós edzés elsődleges szerepe NEM abban áll, hogy edzés KÖZBEN mennyi kalóriát égetünk el, hanem hogy utána milyen az anyagcserénk sebessége, és persze nem utolsó sorban, hogy milyen stimulust kapnak az izmaink, és hogy a súlyzós edzés milyen hormonális hatásokat eredményez szervezetünkben. Ezeket a szempontokat figyelembe véve a nagy súlyokkal végzett, mondjuk úgy, "hagyományos edzés" messze felülmúlja a köztudatban "szálkásító edzésként" keringő edzésmódszereket (melyek NEM összekeverendők azzal a típusú magas ismétlésszámú edzéssel, amiről nálunk is olvashatsz)!
Mi a helyzet az intenzitásnövelő technikákkal?

Használhatod őket, de ne menjenek a súlyok rovására, és ne minden edzésen alkalmazd őket, csak egyszer-egyszer iktasd be, hogy az izom összezavarásnak eleget tegyél. Ne feledd, ha diétázol, a regenerálódásod némileg romlani fog, az ilyen típusú edzések pedig nagyon kimerítik a szervezetedet, tehát fokozottan ügyelni kell rá, hogy a regenerálódáshoz lehetőség szerint minden tényező adott legyen az ilyen jellegű edzéseket követően.
252611_466887636672866_34136114_n.jpg

 
 

Profilkép


 


Utolsó kép


Facebook

Elérhetőség

HírlevélArchívum

Naptár
<< Június / 2018 >>


Statisztika

Most: 3
Összes: 371941
30 nap: 3909
24 óra: 160